Gradina chinezeasca

Gradinile din China sunt considerate intotdeauna exprimari ale artelor nobile, in estetica carora sunt reunite idei filosofice si religioase. Aceste gradini au fost realizate in jurul manastirilor si sihastriilor, reprezentand locuri pentru contemplatie si reculegere.

Gradinile citadine amintesc europenilor multe elemente baroce: predominanta liniilor curbe, organizarea contrastanta a elementelor naturii: apa–pamint, vale–deal.

Gradinile chinezesti reprezinta o succesiune de scene in care sunt relevate impresii diferite, astfel incit vizitatorul sa fie mereu surprins si uimit. Desi produc sentimente diferite, scenele sunt realizate cu elementele ce se gasesc in natura Chinei: munti, campii, pustietati, fluvii, rauri, lacuri, insule, vegetatie montana sau de ses. Arta consta in a imbina aceste elemente astfel incat sa fie creata o atmosfera de calm.

Filosofia taoista care se axeaza pe trairea naturii a dat nastere cultului apei si al muntelui in gradina chineza. Apa si pietrele sunt purtatorii unor mari valori simbolice, ceea ce face sa fie si pilonii esentiali ai esteticii gradinilor chineze.

Muntele reprezinta elementul specific in pictura, dar si in gradina chineza. Pentru chinezi muntele simbolizeaza elementul pamant (Yang, vertical), dar si ideea de loc al nemuririi. De multe ori chinezii inlocuiesc prezenta unui munte veritabil cu o gramada de roci, acestea reprezentind continuitatea unei traditii culturale foarte vechi. Rocile reprezinta osatura pamintului, iar apa (Yin, orizontal), prin miscarea sa, simbolizeaza pulsul viu al pamintului. Muntele si roca sunt asociate viziunii expresioniste asupra naturii, aducand un aer filosofic ansamblului gradinii, iar apa este mai lirica, ducand cu gandul la impresionism.

In ce priveste vegetatia gradinii, foarte pretuiti sunt arbustii cu flori sau pomii infloriti si masele florale cu diverse nuante.

In acest spatiu am dorit sa respectam dorinta MAESTRULUI de a reflecta doua suflete: sufletul naturii reprezentat de grupari vegetale, in care veti gasi soiuri de crizanteme extrem de delicate, dar si sufletul gradinarului. Acesta este creatorul care a incercat sa realizeze un echilibru apropiat de cel al naturii, reprezentat in principiul milenar omniprezent in Tai Chi: unitatea dintre Yin si Yang.

LEGENDA

Conform unei vechi legende chineze, acum aproape 3000 de ani un imparat a aflat ca pe Insula Dragonului din Marea Soarelui Rasare (Japonia de azi) exista o planta magica care poate reda tineretea. Dar numai un tinar putea culege acea planta, asa ca au fost trimisi 12 tineri barbati si 12 tinere fete pe insula. Tinerii au ajuns pe insula dupa ce au supravietuit unor furtuni periculoase si atacului serpilor de mare, iar acolo in locul ierbii miraculoase au gasit o crizantema de aur.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.